Taman Tamadun Islam Kuala Terengganu from my lense

>> 2.09.2011

Taman Tamadun Islam

Sesiapa yang masih belum melawat Taman Tamadun Islam di Kuala Terengganu, saya harap entri dan gambar-gambar aku ni dapat memberi rujukan samada mahu pergi atau tidak ke sana. Whether it's worth visiting or you should just plan your vacation somewhere else.

Masjid Kristal dan refleksi

Well, Taman Tamadun Islam terletak tidak jauh dari Bandar Kuala Terengganu. Anda akan lalu kampung Losong, boleh la nak beli keropok lekor Losong yang pemes tu kat kampung tu sendiri. Bayaran masuk ke Taman Tamadun Islam ni tak berapa nak ingat. Tapi kalau ada kawan-kawan yang penah pergi, pinjam la kad lawatan depa sebab dapat less utk kunjungan berikutnya. 

Korang boleh juga berkunjung ke Masjid Kristal sebab memang Taman Tamadun Islam bersebelahan je dengan Masjid Kristal. Kalau ada pengantin amek gambar kat situ memang satu pemandangan biasalah.

Taman Tamadun Islam Entrance

Entrance Taman Tamadun Islam atau juga dikenali sebagai Taman Monumen. Dalam tu ada basikal untuk disewa dan boleh naik tram dia. Ikut lah. Masa aku masuk, jalan kaki je. Bila penat aku naik tram yang disediakan lah.

Taman Tamadun Islam

Fun fair untuk budak-budak pun ada juga kalau ada yang meragam nak main ke kan. Kafe pun ada. Baru-baru ni kawan aku pergi sekeluarga tengah ada pakej RM20++ termasuk entrance fee dan naik bot keliling sungai tu. Meh layan monumen-monumen yang ada dalam Taman Monumen ni. Ada yang aku tak tau nama yeee.

Al Manar Mosque Indonesia

Al Manar Mosque Indonesia

Taj Mahal, India

Tak lain dan tak bukan, Taj Mahal India

Pattani mosque Thailand

Pattani mosque Thailand

Mimbar Kalyan, Uzbekistan

Mimbar Kalyan, Uzbekistan

Agadez mosque Nigeria

Agadez mosque Nigeria

FND_3650a

Yang ni tak tau plak nama apa

Mimbar Berputar Samarra, Iraq

Mimbar Berputar Samarra, Iraq

FND_3622a

Tak tau gak pe nama dia

Makam Abu Nasr, Afghanistan

Makam Abu Nasr, Afghanistan dari depan

Makam Abu Nasr, Afghanistan

Makam Abu Nasr, Afghanistan dari belakang

Aleppo Citadel Syria

Aleppo Citadel Syria

Masjid Mohd Ali, Cairo

Masjid Mohd Ali, Cairo

Masjidil Haram, Saudi Arabia

Masjidil Haram, Saudi Arabia

Qairawan Mosque Tunisia

Qairawan Mosque Tunisia

Kul Syarif Mosque Russia

Kul Syarif Mosque Russia

Mimbar Xian China

Mimbar Xian China

Dome of The Rock, Jerusalem

Yang ni aku pn tak pasi. Ada yg kata Masjid Fatimah Az-Zahra, ada yang tulis Al-Sakhrah, and versi english dia plak Dome of the Rock Palestine

Masjid Sultan Singapura

Masjid Omar Ali Saifuddin Brunei

yeap..kalau korang memang tak travel mana-mana luar Malaysia macam aku, dengan berkunjung ke sini jadi lah, leh tengok replika masjid-masjid dan monumen-monumen islamic yang terdapat kat negara-negara lain di serata dunia.

Tempat dia pun nak cari mudah. Homestay kat sana banyak. Try kat seberang Takir (seberang jambatan) tu pn dah banyak tempat penginapan.

Apa tunggu lagi..jom la bercuti ke sana!!

11 comments:

Jerung Gergasi February 12, 2011 at 12:46 PM  

cantik ..prnh g sane (org ganu sdiri klu x g malu a..ngeh3) tapi bab nk amik gmbr ni kurang reti skit ..huhu

blogtilldrop February 12, 2011 at 2:03 PM  

nice picture u have there....like it

dilaOHdila February 12, 2011 at 7:46 PM  

amat shuntek sekali....
nice editing bro

HEMY February 13, 2011 at 1:34 PM  

thanks guys sebab sudi visit blog gue. blog korang pn tak kurang nice nya =]

Jard The Great February 13, 2011 at 11:53 PM  

heheh.. aku da pergi.

just a suggestion, apa kata ko bubuh jenis kamera ko pakai kat belah kanan. just to show u're a dslr enthusiast.

adhaiman October 13, 2011 at 10:00 AM  

salam..beb..tu bukan masjid al-aqsa beb
tu masjid fatimah ez-zahra

TRG5353 February 19, 2012 at 4:04 PM  

Bro..yang kat palstine tu dieknali sebagai kubah Al-Sakhrah atau dalam bahasa inggerisnya disebut sebagai Dome Of The Rock..Ianya bukan masjid.Tapi sebuah kubah yang dibina bagi melindungi batu terapung..

TRG5353 February 19, 2012 at 4:09 PM  

Bro..Pic yang bertajuk Masjid Singapura tu sebenarnya bukan masjid singapura.pic itu merujuk kepada masjid sultan omar ali saifuddin,brunei..masjid singapura dikenali sebagai masjid sultan.lokasi monumen masjid ini berhadapan monumen taj mahal..mohon maaf sekiranya komen ini menguriskan hati..(x-TTI Executive)

TRG5353 February 19, 2012 at 4:12 PM  

suka dimaklumatkan bahawa kubah Al-Sakhrah di palestin BUKAN masjid Al-Aqsa.masjid Al-Aqsa terletak dihadapan kubah ini..jgn terkelirunye

Efendi,  February 28, 2012 at 4:14 PM  

mekasih atas komen sedara TRG5353..saya tersilap..amek gambar.tp tak amek description. Jadi pastu main google je..mekasih2

TRG5353 March 18, 2012 at 1:46 AM  

xde hal bro.sekadar berkongsi ilmu.maaf klu ada salah

Post a Comment

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP